Friday, April 13, 2018

Persediaan ke India

Bercuti ke India mungkin sesuatu yg agak 'rare' bagi sesetngah orang dan mungkin ada yg bertanya India?? Soalan yang pendek tapi penuh bermakna.

Jawapan saya Ye, India...jawapan yang pendek dan juge bermakna..Walaupun pada dasarnya India bukan la negara yang ada dalam list negara2 yang saya mahu lawati, tetapi India menjadi negara yang batch2 awal yang saya jejaki rupa nya..alhamdulillah sentiasa bersyukur dengan rezeki & izinNya.

Percutian kami kali ini bukan lah percutian bersama family dan trip kali ini hanya lah saya bersama suami serta rakan bisnes aka sahabat suami bersame isterinya yang sememang nya sudah lama kenali dan sentiasa ada aktiviti tahunan kami..Penting tau berjalan dengan orang yg betul..kalau dapat yg 'xbetul' mmg serik nk travel dah...hanya org yg biase travel je paham..setuju???.dan atas cadangan suami, India menjadi destinasi tahun ini.

persedian awal untuk ke India agak last minit kerana kesibukan tanggungjwb kerja yg xhabis2 yang dah jadi lumrah dalam mencari rezeki yang halal. alhamdulillah suami berjaya mendapatkan tiket promo Malindo dengan harga RM1k return per pax untuk pernerbangan pada 7 March 2018 (KUL-DEL) dan 13 March 2018 (DEL - KUL). Memamng kalau di ikutkan RM1k ni tidak la murah mane pun, klu dgn AA time promo bole dapat serendah RM600 & tambah mkn n lugage pun still murah dalam RM800-900, tetapi lelaki biase lee memilih, katenye malindo ni space agak luas, seat selese n semua dh inclusive (meals/lugage 25kg)wat ever, iol iye kan je lahh...owh time kami ke India ade revise lugage allowance rse nye, sb kami ke Perth pada November 2017 lugage allowance adalah 30kg, but skang 25kg sahaja. .. tetapi tidak di nafikan Malindo is the best selain dari MAS. i Like, cume xdpt mkn NS lemak pak naser je laaa...

 setelah semua urusan tiket dah di buat, saya pun start buat carian google tips bercuti ke India, fuhh payah rupa nya nak cari info2 bercuti ke India ni. yang sebenarnya tujuan kami ke india ni adalah untuk melawat dan menikmati keindahan syurga dunia yang bernama Kashmir :-) , so matlamat kami adalah ke Kashmir yang sebenar2 nya. Ada ape kat Kashmir, next entry kami citaaa naa..

Untuk ke kashmir, saya menggunakan laluan KUL-DELHI, DELHI-SRINAGAR, DELHI-KUL.

saya di tugaskan untuk membuat segala iternary sepanjang percuti ke "kashmir" kali ini. Ringkasan seperti di bawah;

7/3 - Flight KUL-DELHI (malam)
8/3 - Agra (Tajmahal)
9/3 - Flight DELHI-SRINAGAR (tghari)
10/3 - Pahalgam
11/3 - Gumarg
12/3 - Dal lake
13/3 - Flight SRINAGAR- DELHI (petang)
13/3 - Flight DELHI-KUL (mlm)

iternary agak pack sebab saya ada 7 hari 6 mlm sahaja, dengan tempoh singkat ni, kami xsempat cover Jaipur, kebiasanya untuk cover Delgi-Agra-Jaipur (golden 3 triangle)& kashmir, korang mesti spend at least 10 hari, sekadar 7 hari ni just tgk2 je la mane dan, tapi alhamdulillah still jgk dpt jln2 Delhi n Agra dan semesti nya Taj Mahal, datang Delhi x g Taj Mahal mmg xde makna laa..

Setelah semua internary dah siap, saya mula booking local flight dari Delhi nak ke Srinagar. Srinagar adalah bandar kepada daerah Kashmir. agak pening la sebenarnya pk kan iternary yg singkat itu dan kami ada bebrape option, setelah habis pk smua kami decide utk bermalam di delhi dan habiskan trip Delhi-Agra kemudian baru ke Kashmir. so sudahnya kami book local flight dari Delhi ke Kashmir (DEL-SRINAGAR-DEL) 9-13/3. kami ambil risiko sebenarnya kerana flight kami ke KUL jugak pada 13/3 tapi malam..kalau la flight delay ke ape ke mmg masak...tapi alhamdulillah semua nya di izinkanNya dengan baik2 aje. so details flight kami seperti di bawah;

9/3 - DEL-SRINAGAR 11.30am
13/3 - SRINAGAR-DEL 4.00pm (flight to kl same date 10pm...hehehhe)

setel bab local flight, next untuk menbuat keputusan sama ada pakaj atau sendiri jalan?hasilpencarian gugel, adalah di nasihatkan untuk ambil pakej, to be safe, ambil aje contact person yang kak long saya pernah beruurusan sebelum ini which en yousof, yousof ni agak femes laa di kalangan rakyat malaysia yg travel ke Kashmir, he is Kashmiri.

untuk trip di delhi/agra, saya ambil transportation pakej sahaja, which is cover airport transfer, delhi sightseeing, agra/tajmahal trip, kos nya adalah INR12,000.00 untuk 4 orang (RM 750.00), means 1 pax RM 190.00.. hotel di delhi saya book sendri kerana setelah di compare agak jimat if hotel book sendri aje, kalau tidak pakej sekali hotel die cas INR 8000 1 pax (RM500). kena rajin kira2 dan compare. biase la bekerja di bahagian kewangan, jimat cermat..huhuhu 

1. innova
2. tol/petrol
3. delhi sightseeing/local market
4.  agra trip (Tajmahal/local sightseeing/ fort)

** x termasuk entry fee utk tajmahal/fort2/monumen

Untuk Hotel di delhi pula, saya membuat tempahan melalui agoda.com je, yang penting kne on shopback untuk pulangan yang berganda (dapat cash back 6%), orang kata berbaloi2, consider like discount la kan, total cost 2 room, 2 night hanyalah RM750.00 tau dan hotel dia quite nice la, ni pun hasil carian mr gugel Hotel City Star Delhi.

details trip/accomodation Delhi - Agra ni nanti saya story kt next entry...tunggguuuu

Setelah malas Pk Pk pakej delhi/agra ni saya on aje and terus book sekali pakej untuk Kashmir Trip. untuk kashmir trip saya putuskan untuk amik full ground pakaej, cume ada upgrade ckit hotel  kt Gulmarg. pakej Kashmir ni best sb include sekali makan. kos upgrade hotel tu kne tambah INR2000 per pax menjadikan keseluruhannya pakej kahsmir adalah INR 11,000 per pax (RM 690.00) murah kannnn..seronok2 berjalan2 dengan yg murah ni...

oleh kerana kami memilih bulan March untuk travel kali ini, cuaca di kashmir is masih pada musim winter walaupun dh hampir masuk ke penghujungnya, so persediaan awal kami jugak untuk mencari pakaian yang sesuai...ade la buat soping ckit2 winter coat and shoes..huhuhuhu...penting kott...n setelah memalui nya mmg berbaloi beli timberland punye shoes tu...

 next step adalah process apply visa...WAJIB...PENTING

India adalah salah satu negara yang perlu ada visa untuk masuk ke negara mereka. macam mana nak apply VISA?

Daripada hasil carian google dan pengalaman kakakku yang dah pernah ke sana tahun sebelumnya, kami hanya perlu apply visa via online (E-VISA) je, 100% online xperlu ke embasy ke pejabat kastam ke imegresen ke payah,untuk org mcm saya ni sy ckit2 sibuk (konon) xperlu susah2 nak g embassy untuk apply VISA yg biasa tu, which nk kne isi form online dulu then submit ke embasy... fees dia pun lebih kurang sama je. untuk E-VISA (USD 50+ USD 7) lebih kurang RM 220.00, kalau VISA biase tu dlm 2\RM 200 je mcm tu. Tapi tahun sebelum nya fees dia agak murah tau (USD 40), mungkin tahun ni 2018 agak mahal sebab tourist  boleh masuk ke India 2x dalam masa 5 bulan, berbeza tahun sebelum nya hanya boleh masuk 1x dalam masa 5bulan macam tu la saya x pasti. Macam mana rupa E-VISA tu? taaraaaaaaa ni kat bawah ni E-VISA yang dah granted;


ok, perkara penting dalam apply visa ni adalah;

pastikan link yang kita guna tu betul, banyak sangat scam scam web yang memang sebijik yang real punye, bezanya adalah tang bayaran nye aje...kalau die dh melebihi RM 300-400 ratus tu confirmed scam..fees nye mmg USD 50 = RM 200++ SAHAJA, link yang sy guna adalah;


kita perlu isi bebrapa details dan info tentang pekerjaan, tujuan ke sana dan alamat sepanjang menetap di sana...sebenarnya byk jgk info2 lain nk kne isi which is malas la jgk...huhuhu..maklumat ibu bapa die mtk jgk...

dah lepas2 keyed ni kalau mcm rasa nak sambung karang plak sila catit number is temporary die tu sb nanti nk msuk balik utk continue, sy pernah la dlm kesibukan tu lupe nk catit id sementara tu punye la godek cr mcm ne nk continue ni mmg xdapek, siap email helpdesk die ty, die jawab suh apply lain...makkk aiii dh la byk info nk kne isi...so korang sila catit before submit tu

dah submit ID lain plak die bg, sila catit jgk...kang xdan nk membayar tetibe ade kerja lain plak zraappp ilang lg masak nk cari balik...jawabnye isi balik laa...klu xsilap xleh lebih berape kali ntah same detail yg xcomplete xsure...so hati2.

untuk kali ni, sy dh mcm travel agent, apply visa untuk kami berempat, fuhh semangat..berpeluh

 se elok2 nya apply visa ni 2-3 mggu sebelum travel ok dah...xperlu awal2 sgt sebab die valid 5 bulan je tau, kang ter excited apply 5 month before fly masakk..huhuhuhu

macam mana bayaran di buat simpel je same mcm kite beli barang online la, ikot je arahan n ade 2,3 platform untuk bayaran, so pilih aje, bezenye mungkin rate die ikot bank semasa ke fix rate ke mcm tu la lebih kurang, details bole cek kt web site die tu ade cerita ape beza setiap platform bayaran tersebut, tu perkara kecik aje yg x perlu di risaukan, ade master/visa card insyaAllah jalan n succes.

saya aritu pilih je platform mane2, siap cube lg guna platform yg ni then next visa guna platform yg ni, nmpk mcm xde beze..hahahhahahah..bank statment deduct same jgk..

perlu di ingat charges is in USD

bile dh selamat byr tu dalam masa 2,3 hari dorg akan email GRANTED visa kt registered email kite, alhamdulillah kesemua VISA kami berempat dpt dlm mse 1 hari sahaja.

dah dapat approved/granted visa ni silaprint dan di terbang bersama ke Delhi...details story on next entry

DELHI-AGRA
KASHMIR

sooonnnnnn....sabauuuu

Ringkasan Kos setakat ini SEORANG

1. flight                                                    RM1,020.00 return
2. flight local                                            RM   450.00 return
3. Hotel Delhi 2 night                               RM   190.00
4. Transport Delhi/Agra/seightseeing      RM    190.00
5. Pakej Kashmir full ground                   RM    680.00
5.E-VISA                                                  RM    220.00

Total seorg hanyalah RM 2,800.00.

Tuesday, October 31, 2017

Baju nikah 2013 ... maaf la baru update



Assalam smua pembaca,

Ya Allah bile baaca balik post baju nikah 4 tahun lepas baru perasan ade a few komen yg x ter jawab psal baju nikah ni

result baju nikah pun kite x update...hokey..rentetan itu iols share ngan u ols baju nikah yg berusia 4 tahun lpas tu...masih tersimpan rapi dalam almari...sesiapa yg rse nk sewa bole contact me via email or FB... very nice...simple sesuai utk bertunang ke dinner ke or majlis2 rasmi...klu rse nk sewa gtau la kite ye...heeeee
ni roomate mse kt UM opie n yan

b4 akad  with 1 of my best fren from ipoh (UM fren)

ni la ckit2 pic yg ade dalam simpanan handphone kite...cantik ke hidok...sebagai tuan ppunye badan rase sgt puas ati..ber baloi2 la kot dgn kisah pencarian material & perih jerih (sila click cerita 4 tahun lopeh)...mohon jgn loya




Tuesday, August 15, 2017

Kemunculan kembali 2017. blog bersarang..haaaaa

Assalamualikum wbt...

ya Allah lamenye bersarang kamipunye blog ni...

baca balik ya ampun 'kanak-kanak' nye post2 lame aku...

sempat la baca post yg agak latest duk cari tic honeymoon la duk cari baju nikah la...smua tu 2013 hokey..almost 4 yr ago...OMG excited nye aku..haaaa

alhamdulillah alhamdulillah smua tu dh selesaipun 4 tahun lepas...seronok

skang dh beranak dua pun Afiatul Iman dan Afiq Uwais...



dan ini kami ibu walid





Tuesday, May 28, 2013

my E-day purple pink 25/5/2013


Alhamdulillah

syukur sangattt....Majlis pertunangan kami berjalan dgn lancar dan sempurna....pelamin idaman yg simple ni pun amat menepati citarasa saya....syukrannn....

pelamin pertunangan


Pelamin ni saya book last minit...konon awal2 tu xnak berpelamin bagai...as simple as can...but tetibe dh seminggu lg nk mjlis terkial2 nk pelamin...seme dh fully book...last choice book kat area kg saya je kat Ema Bridal, butik die depan pantai kelulut...harga sewa pelamin ni adalah RM450.00..agak mahal actually...just pelamin ok...deposit saya bayar RM200.00, mse tu dh ujung bulan...kering habis licin duit den....

at d same time jugak duk bayar caterer...saya tempah kat area kampung jgk which is kat merchang RM8/pax...saya book tuk 70pax total RM560.00, byr depost RM100.00, adoiiii mmg keringgg....

bakal mak mertua
Ini la moment yang saya dapat simpan dalam sejarah idup saya....moment yg sungguh indah n happy....thanks to all


Thanks to my sis yg pinjamkan baju die yg cantik ini...ini baju my sis mse die bersanding dulu....tahun 2006....suke baju ni....