Thursday, August 4, 2011

cite seram........

menakotkn.....
hehhehhe...xde pe pun....juz to share saat2 aku siken pox....bsyukur sgt2 aku telah pulih......parut ku semakin pudar dgn izinNya.....so aku dpt raye dgn gumbiranyeee....

haaaa...rmai yg seram tgk aku di saat itu.....aku xseram pn....aku ilekkk jeee, tgk cermin pn still boley cenyummm wattttt..... aku redhaaaa...cume aku mgalami kesakitan n kesengsaraan drpd penyakit itu...amat menyakitkn, memedihkan n aku mngalami gangguan tido yg teruk....oooooohhh...xnk lg dh.....org kate akn kne skali jee...haaa ckup la skali......

walaupun still terdpt beberape lopak kawah gunung berapi yg xdpt aku selamatkn...namun aku rse aku dh dpt selamatkn byk ape2 yg patut di selamatkn.....alhamdulillah aku dpt ilangkan parut2 itu xsampi sebulan.....tp still deee lg...cume pudar n semakin ilangggg....kai bedak ckit2 pn dh xnmpk...xmcm mse 1st day aku p khoje ri2...mak aiiii....aku siap berpurdahhh hampir 2mggu....

so aku nk share ape yg aku gune membuatkn parut tu cepat ilang sb tahap c.pox aku de pd tahap sgt terok, bkn ckit2 ok.....aku ni everyday duk search le kt tenet d bes way nk recover from c.pox ni...at last aku jmp le 1 product yg hangat di perkatakan 'vit E oil' brand organic aid...yessss....aku terus ke farmasi carin tuk dptknnye...regenye mahei ckit...botol nye kecikkk bangat....RM40.++...aku xigt.....oil ni sticky la ckit....mmg aku kai mlm jee...everyday ok....tp nk sapu kt badan payah la sb die liattt gile oil ni.....at d same time aku jugak gune Bio oil...regenye RM32.++...botol kecik juge n cepat abis sb die cair mcm myk...tp xberminyak....yg aku pasan bile aku kai bio oil ni parut2 yg kaler brown tu btukar jd kemerah2 an n after that die pudarrrrrrr terusss.....bgus jgk la...tp 1 botol 2mggu dh habis sb aku sapu sluruh badan....

selain itu sy juge memakan Vit E  n Vit C brand kordeal. Doc ckp suggest sb katanyee bgus sb die bole cover luke2 dalaman dgn cepat...sb c.pox ni die dtg dr dlm...n vit e mmg bgus utk parut.....Vit C aku amik yg + ngan zink...mmg bgus sgttt tuk parut.....selain itu juge sy memakan vit brand blackmores iaitu evening prime rose oil+fish oil...yg ni actly multivitamin utk general health but evening prime rose tu bgus jgk tuk kulit....

ape2 pn...kite hanye tawakal jeeee.....klu kite usaha lebih dpt la lebih....but from there aku amat gumbira dgn perubahan terhadap parut2 tu.......

utk menyeramkan lg kisah ini...sy attached kn beberape keping pic seram.....jeng jeng jeng...heeeeee


1st  day~ruam2 merah naik n i'm half day work

2nd day~xdpt di selamatkn, mule bermaharajalela

biji2 air mule naik keseluruh badan dlm mse 2 ari jeee....


jeng jeng jeng...yg ni paling dasyat....mmg mse ni ngah tahap kritikal...terpakse blik kg pd hari ke 3....n pic di bwh adalah ketike ari ke4.....

takot tgk cermin time iniii.....
mse tu aku mmg berpantang gile2....tp mmg xde selere mkn pn n aku hy mkn roti semata2.....mse ni la aku dh dpt air penawar dr kg.....+ bedak sejuk dr debu beras...n alhamdulillah net net net day die kering n kering n kering sehinggalah tggal parut2...tp almost kering dlm mse 2 ari jeeee.....n tdo pun beralaskn daun mambu...sib baik depan umh berlambak2 pokok tu......

after dh kering parut plak xnmpk muke...mse otw lik kl pn aku berpurdah....xde turun p toilet pun...hahahhahahah.....

time ni....kai bedak 4inch pun still xleh cover.....arrghhhh tensennnnnn.....mse ni almost 2 wek la.....genap 2 wek aku mule bekerja dgn rupe di bawah ni.....xbrani kuar opis pun.....berkurung lam bilik jeeee.....


hmmmm...ni pic kennagan aku ni...sb time ni la aku kne msuk meeting...hampeh sgguh....tetibe suh aku msuk meeting...sbelum ni xpernah....dlm ati aku ni "dorg saje ke nk tgk muke aku yg cantik ni, kene jangkit br taoooo......"...lpas 2, 3 ari kije aku dh xmalu dh.....n time ni la aku setat pkai segala mende alah yg aku cite td...sb awai2 aku xbrani gune...bile dh btol2 kering ni la aku setart kai mende2 tu.....


agak habis la duit aku dgn mmnede alah ni....
seme tu aku beli yg kecik2 je ikot kemampuan...so tahan la sebulan +...net gaji bole beli lg.....tp bio oil tu mmg 2 mggu lincin leeeee.....after sy memakai mende alah ni parut mule ilang ckit demi ckit....mmg kne saboooo le bebanyak sb mmg take timeeee.....die xilang sepenuhnye cam tu jeee...cume die pudar n pudar n pudar....





emmm now alhamdulillah dh sebulan lebih...aku dh bole jalani idup biase...secalit bedak pn dh xnmpk parutnyeee n foundation tidak diperlukan lg...cume tampl ckit2 kt parut yg still kelihatan....hope lepas ni mmg hilang abiss...tp aku rse lopak2 tu xbole ilang...wat eber...yg aku tau aku puas ati...alhamdulillah...

parut dh xnmpk.....
 haaa...parut xnmpk dahhhhh....tp xbermakna ilang...kahkhakhakah....terdapat beberape lopak c.pox yg aku nmpk mcm xkn ilang je...ujung mate, ujung bibir, atas kening, atas dahi n atas idung....tp aku bsyukur sgt2 sb perubahan dlm sebulan ni.....alhamdulillah.....aku pn dh bole outing outdoor mcm beseee.....






so kepada seaipe yg nk kne bakal kne n br kne c.pox tu leh la try vit E oil organic aid, bio oil, mkn vit E n C, parut anda akan cepat pudarrrrrr........

sekian wassalam...selamat b'poser.....