Friday, March 15, 2013

Baju Nikah

PINK BELACAN/DUSTY PINK
Yes again, ni la kaler pilihan kami..pilihan dan persetujuan bersama ....most important is BERSAMA..bak kate org kampung kami jgn "berkelahi"..dptkan kate sepakat baru go to next step..(pic atas tu contoh aje,bkn kain kami, kami nye soft ckit dari kaler tu).

Cara kami mudah;

1step:

SEARCHING.....Google dan google dan google tuk cari ape yg di cari....sometime xtahu nk yg mcm ne....thats y kne google to get the ideasss....Dulu pernah berangan if kawin nk smua yg soft, simple n sweet....so bile dh ade ape yg di ingini dlm mind tu senang la search cr ade x yg bole match ngan impian kite....

Nah, search punye search jumpeeee.....Pasti ramai B2B di luar sane yg google n jumpe pic mereka ni....(Syezreen dan Azalie) cnfirm la ramai yg terujaaa gile ngan mereka....dh mcm artis dh glamer mereka ni....Aku la salah sorg peminat busana nikah dorg...fuhhh sweet gileeess....terus kunci kemas2 idea die dlm pintu hatiku....mmg cun kan....actually pengantin tu cun n ensem....tu yg menambahkan lagi kesempurnaan yg kite dpt lihat tu...tapi baju tu mmg cun....ade cite bes disebalik baju tuuu which is terjumpa owner dress tu..sukeee...nnti cite lagi kt bwh...



MY INSPIRATION N REFFERENCE


Senekad2 nya sy nak colour tu design tu....nakkkk....semerata website,facebook n blog sy geledah nk dpt info psal mereka, baju mereka,yg paling penting metarial yg mereka guna. Yg lain mmg dh xpandang...tp malangnya info nye xde sgt....mmg rmai yg share psal mereka,tp xmencukupi....tp xpe, kite main agak2 je la n dpt kan info dr blog2 yg bg pandangan.

2nd step:
APPROVAL...Wahhhh dh mcm sy nak wat payment kat opis plak get approval from bos....Tapi skang nk ty persetujuan pasangan...makesure die suke, xde mslh dgn kaler tersebut yg sinonim dgn pompuan je, tp nowdays pmpuan ke laki ke dh xde mslh ngan kaler ni kan....

Alhamdulillah die suke n xde sebarang komen yg mengurangkan keterujaan sy terhadap pilihan itu,semua nye komen membina, malah die pun kelihatan teruja dgn idea itu...Yesss selamat.....sronok sgt...

3rd step:
INQUIRIES...yesss, harus n haruslaa byk btanya..at least ngan mereka yg dh kawin, dh de experience dlm process memilih mencari baju nikah...Nak cr yg pakar mmg la payah kan, xde kaitan dgn designer or tailor plak tu...So sahabat2 yg dh kawin n ngah process nk kawin mcm aku ni la jd kaunter pertanyaan. Byk dpt info dr dorg...thanks to all my fren...info yg penting yg kne tahu is metarial, price, n place to buy. Ramai yg sugest tuk gune shifon, satin as a lining n lace for border, klu nk beli g je JAKEL. 6meter shifon, 4meter satin n 1.5meter border lace cukup tuk baju yg aku impikan tuuu...

4rd step:
SET DATE...bile dh dpt info set date n time tuk melawat gudang kain. 1st choice kami is JAKEL....where??? shah alam laa....Kat c2 gudang die besar n xnk serabut ngan rmai org...mmg la rmai yg ckp nape x g jln tunku abdul rahman,kt c2 ade byk gudang n choice....hmmm...xpe la kot....malas nk berserabut ngan org ramai n tau je la bile dh ramai layanan mesti kurang kan...xpe....JAKEL SHAH ALAM jadi pilihan kami....di situ la aku jumpa kak Syarifah owner JAKEL SHAH ALAM, baik, ramah, n cantik orgnye.....die ngan preggy anak ke3 n due July 2013 ni....

Jomm ikuti kisah ku memilih metarial,mencari kaler n menmacthkan ke tiga tiga mende alah tu...kat siniiiii

2 comments:

  1. Hi..baju nikah htr tailor kt mana?roughly kos beli kain tu brapa ye?

    ReplyDelete
  2. hai nak tau kisah seterusnya .. proses baju nikah .. leh tgk tak baju nikah tu nak tau jahit kt mana ? sbb berkenan gak dgn design baju dasty pink tu ..

    ReplyDelete