Sunday, March 24, 2013

Proses beli kain baju nikah (JAKEL S.ALAM)

Before ni dh cite psal BAJU NIKAH, Bile dh ckup info psal baju nikah n dh dpt reference, so pergila ke gedung kain bersama pasanganmu or family...which comfortable...depend on u...Saya memilih BAKAL TUNANG/TUNANG/BAKAL SUAMI, sy untuk pergi cr kain...

Tanggal 31/08/1957 Malaysia telah merdeka. Dan tanggal 10/03/2013 jam12pm dari denai alam kami bergerak ke seksyen 7, shah alam, dokat aje, 15min smpi. Before tu lunch dlu kt TTDI shah alam, my feberet restaurant....kne kenyang2 dlu baru g cari kain..kang jd lain plak g pilih kain...heeeee...

Kol1.00 pm kami sampi seksyen7, s.alam, landmark die snang je, jln nk ke ICT tu je....dh msuk exit ICT dr federal tu amik kanan terus jee..dr jauh dh nmpk JAKEL bapokk besarr belah kiri...

JAKEL S.ALAM

 Kat c2 pandai2 le cr paking yg agak limit sb die shop lot kan...2,3 kali pusing, menung tepi tu jap after 15min br dpt paking, paking btol2 depan ATELIA AMANI, B2B mesti tau la ATELIA AMANI kan...butik yg femes ngan baju2 nikah expecially, yg sgt ekslusif n sweet muit...wahhh ayat....baju femes  "syezreen n azalie" tu pun die beli ready made @ATELIA AMANI....haaa sy letak lagi sekali pic mereka...minat sgt kannnn....




Owner sebenar baju ni adalah kak syarifah yg tuan punye jakel s.alam tu...mcm ne sy tau???mse sy duk memilih kain ni dtg la serorg mom2be,  die dtg menyapa n btanya kan nk buat tuk ape....sy ckp la nk buat baju kurung moden yg simple dan ade border lace dibwh baju n d lengan....mungkin die tgk pilihan sy tu mcm ala2 baju die kot,die amik handphone n tunjuk 1 cnth bju, sy ckp eh ni baju yg sy buat reference niii....then die stori mori la kesahnyeeeee....baju tersebut adlah bajunye yg digunakan tuk 1 function, but then setelah baju tersebut xdigunakannye, die telah letak kat butik atelia amani dan seterusnya di beli oleh syezreen which is pengantin yg glamer dikalangan B2B skang...mmg cantik la bju tuu....habis cite tuuu....




Kesinambungan itu sya mtk la kak syarifah advice ka,ye la dh alang2 kepalang kannn...

So, kisahnya, aku n si dia dh pilih kain siap2 n duk match2 kan dgn kain bju melayu.....amat memuaskan ati sebab jumpe ape yg di cari.....budget pun mse 1st choice tu ok la....berpatutan...TAPI...setelah kak syarifah tu dtg advice.....zraaappppp......tercair dgn kata2nya mengenai MATERIAL....kaler seme dh ok dh....die duk suruh amik material yg bkualiti...pandai la die duk promote,katenye hanya sekali seumur idup, hr bersejarah la....harga xjauh beze la....promotion laaa.....time xdpt harga ni la....sgt berjkualiti la....baju jadi cantik tersusun la....xkedut...xnmpk perut blapis laa....hai mcm2 la....herge pun yesss sangat berkualiti......ntahhhh kenapaaa....dari sifon jejot jadi sifon silk....dari satin 'biase-biase' dh jd satin silk...hadoiiii haiii...bole plakkk terkesima...n ade plak tu kaler yg same dgn 1st choice tu...klu xde kaler same mmg sy xamik sb for me kaler yg di ingini tu sgt penting.....

Tambah plak time ngah duk pk pk tu...datang plak sorg designer niii yg sedang mencari kain jgk kott...xtau dr mne  dtg nk pegang2 kain kami....die ckp..."its perfect" sgt cantik (tgn ke bahu mata ke atas)...hahhahah...sy sgt perasan mse tuuuu...kikikiki...ye la hepi sb die dtg menyapa2 kain sy,border lace sy....heeee...sukeee la org minat kain kiteee kannnn...hehehehhe....kak syarifah tu ty dtg sekali ke..???sy dgn pantas ckp TAK....uishhh silap besarrr sy,patut ckp yeee je laaa....sb nnti bole dpt designer price...padahal sy dh tau,klu nk cr kain tuk bju nikah sila bawa designer sekali sb akan dpt harga murah 'DESIGNER PRICE'  tp xpe la xde rezeki kot....lagi pun sy rse sy dh dpt best price dh kot....xberani nk gtau price kt sini...biar lah rahsiaaa......

So kesudahanya.....ini la dieee......xsaba nk hantar kt taylor...tp kne sabarrrrrrr jugaksss.

Ok, untuk baju nikah sy beli 4meter satin, 6meter sifon n semiter border lace....border lace sy dh siap beadings...tp plan nk + ckit lagi maniks maniks kaler ijauuu terkues ckit2 lagi...ok x...???

Sifon yg sy beli tu bidang 6'...n menurut sumber tu dh terlebih2 sy beli...ye keee...???sy xtau...sy xde pengalaman...tp xpe la sy sgt puas atiii....

Ok skang pk mane nk cariiii taylorrr ni...puas meng nge search seluruh alam maya...... fb group 'the briders of 2013' byk membantu bagi info mcm2 psal baju, pelamin, proses2 lain, taylor n sebagainyaaaa......

Now ade 2 choice utk hantar baju sy ni...

1. zaks Collections @ selayang
2. Butik Dihzni @ bangi

Mane satu ni.....???? Harap2 sy buat pilihan yang betul.... tp pening jugak pk bile nk hantar tempah ni...nk tggu lpas tunang ke hantar je before tunang...ade mse sebulan lebih je lagi tuk bertunang...sempat keee...???? n if hantar lpas btunang kang dh dekat nak raye...kang xsiap plak baju tu or nnti taylor bz dgn tempahan baju ry....but majlis sy almost 2mnth after raya....so agak2 dann keee..????hmmm...still thinking.....tgk la next entry mcm neee......

kisah ini will be cntinueee.....see yeaaa....

now kite skip dlu ke kisah honeymoon, which is AIR TICKET RM418.00 (couple, return) murah x...????..... kene beli awal2 tu jimatttt.....

8 comments:

  1. cantik la baju ni, berapa upah jahit?

    ReplyDelete
  2. salam.. nk tau ni color apa ye? dusty pink ke? nak cari jugak warna ni

    ReplyDelete
  3. berapa total budget beli material tu sume setelah diconsultkan oleh akak jackel tu?? hiiihhi

    ReplyDelete
  4. wslm....upah jait bju ni murah je RM280.00, sy x update pn bju sy yg dh siap...bju siap yg kt atas tu as my reference sy jer...kain bju yg sy punye is last pic dlm entry ni....

    colour die dusty pink atau pink belacan...nnti ade mse sy update pic bju sy...simple jee...

    budget semua tu is RM1,200.00

    ReplyDelete
  5. as slm...ni kain jenis jenis pe erk? ape nama baju ni? mcm kurung moden ke?

    ReplyDelete
  6. Dear baju ni hantar mana? Selayang ke?

    ReplyDelete
  7. Cantiknya.
    Untunglah ada Pemilik Jakel datang bagi Konsultasi.

    ReplyDelete
  8. cari lace murah leh follow INSTAGRAM saya https://instagram.com/villalace/

    ReplyDelete